Four Motors for Europe

Catalunya

Generalitat de Catalunya

Catalunya es troba situada al nord-est de la península ibèrica, a la costa occidental del Mediterrani. Aquesta ubicació li ofereix una posició estratègica de primer ordre, com a “porta d’entrada” a Europa, ja sigui per terra, per aire, o bé per mar, gràcies al constant creixement dels seus ports, com en el cas del port de Barcelona sent un dels més importants del Mediterrani.

Carles Puigdemont va ser investit com a president  de la Generalitat de Catalunya el 10 de gener de 2016. El territori compte amb aproximadament 7.508.100 habitants, el que ve a representar el 16% de la població total del país. Catalunya té tres idiomes oficials: el català, el castellà i l’occità (únicament parlat a la Vall d’Aran).

El seu territori és molt divers i s’estén sobre 32.108 km2, passant pel mar i la muntanya, així com per les planes del centre. Els 580 km de litoral i les infraestructures de transport han permès al territori desenvolupar una activitat econòmica fructífera.

En efecte, aquest conjunt de circumstàncies  ha permès un fort creixement i ha fet possible que, històricament, l’economia catalana fos la locomotora d’Espanya. El PIB de la Comunitat Autònoma és de 214,93 M € i el comerç exterior de Catalunya representa aproximadament el 25% del total del país. Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I) són avui en dia els sectors prioritaris per Catalunya. L’industria és també considerada una àrea important, ja que aquesta representa gairebé el 20% de l’economia català i el 23% de l’industria espanyola. El disseny, els conferències i congressos internacionals i el món empresarial també es troben en ple auge. La química, l’agroalimentària, l’energia i la cultura de la mateixa manera formen part de l’economia catalana. El turisme és igualment un sector primordial de l’economia, cada any visiten Catalunya més de 30 milions de turistes.

Catalunya es troba plenament oberta a l’exterior gràcies a les seves delegacions governamentals, econòmiques i culturals presents arreu del món i a partir dels seus acords bilaterals amb països dels diversos continents. Així mateix, Catalunya ha estat pionera en l’àmbit de promoure les xarxes regionals i urbanes europees.

Actualment, Catalunya s’orienta cap a la innovació i les noves tecnologies amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels seus habitats i fomentar el creixement econòmic, ja sigui o bé a partir de la gestió de serveis urbans, l’eficiència energètica o bé per l’educació.